dijous, 10 d’abril del 2014

Cens APNAE!!

Aquests dies he estat molt enfeinada, i m'han quedat algunes coses per explicar. Se m'estan accumulant els fets. El dia 8 del mes passat vaig anar a fer un cens de marines a la Badia de Roses amb l'associació APNAE (Amics del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà), que s'havia aplaçat uns quants cops. La idea era observar hivernants, però ja era bastant tard per això. En canvi, vam veure unes quantes espècies migradores. Vam sortir del port de Roses amb la barca Don Pancho cap allà a quarts de nou, juntament amb altres ornitòlegs i aficionats. Allà ja vam veure, com a més destacat, un xatrac becllarg (Sterna sandvicensis), del qual vaig poder fer unes quantes fotos, ja que s'apropava força a nosaltres.

La sortida ve començar molt bé: al Golf de Roses hi vam observar un grup de més de 12 calàbries agulles (Gavia arctica), i ens hi vam acostar amb el vaixell. A més, vam veure un cabussó emplomallat (Podiceps cristatus). A la platja dels Aiguamolls de l'Empordà, vam veure territs variants (Calidris aplina)  i de tres dits (Calidris alba), a més d'un pigre gris (Pulvialis squatarola). Al cap d'una estona, just abans de començar a llençar menjar per atreure gavians i gavines, vam veure un paràsit gros (Stercorarius skua).


Al costat podeu veure les imatges, que tot i no ser gaire bones per culpa del moviment del vaixell, són acceptables...

Després, van començar a aparèixer les primeres baldrigues balears (Puffinus mauretanicus) i al començar a llençar peix i pa, van arribar gavians (Larus michahellis) i gavines rialleres (Larus ridibundus), que feien maniobres per agafar el pa al darrere del vaixell. Més tard, també vam veure una gavina capnegra (Ichthyaetus melanocephalus) i alguns mascarells (Morus bassanus), que feien les seves picades espectaculars característiques. A més, hi havia varis corbs marins grossos (Phalacrocorax corbo), que es van deixar fotografiar molt bé.

Però la raresa del dia va ser el fraret (Fratercula artica), una espècie que va resultar ser bimbo per a la majoria d'observadors. Només el vam veure un moment, després es va tornar a cabussar i malgrat els esforços de tothom per re-localitzar-lo, no vam poder. Igualment, això va ser una observació genial. La foto va sortir com va sortir, perquè hi havia molta gent apilonada per veure l'ocell, el vaixell es movia i el fraret també, però tot i això estic contenta. (La podeu veure al costat sota el paràsit).

Després d'això, la cosa encara no es va acabar: de fet, van començar a desfilar les espècies més interessants. A proa, van passar uns grups de gavina menuda (Hydrocoloeus minutus), en migració. També vam poder veure un gavot (Alca torda), però gairebé no el vaig veure per culpa del contrallum. Pel que no fa als ocells, vam veure un grup de dofins molars, que fins i tot van passar per sota del vaixell.

Després vam fer rumb cap a Cap Norfeu. Allà vam veure ocells no tant marins, com el falcó pelegrí (Falco peregrinus) i la merla blava (Monticola solitarius), a més de corbs marins emplomallats amb els seus pollets en nius. L'última espècie rara que vam veure va ser la gavina corsa (Ichthyaetus audouinii).

Per acabar el dia, vam passar pels Aiguamolls de l'Empordà a l'hora de dinar, i, tot i que només vam anar als tres primers aguaits, ja vam veure força ocells. Al Quim Franch, vam veure unes 13 grues, cosa que no és estranya perquè és el període de migració de les grues, 3 agrons blancs i una de les cigonyes tenyides de gris, com a més destacable. Després hi va haver espècies més comunes com el bernat pescaire, l'ànec griset o el xarxet comú.

D'aquí a poc penjaré imatges més bones, fins ara no he tingut més temps.
I'll post the english translation soon, up to date I haven't had more time.

2 comentaris:

  1. Quina sort!!!!, jo vaig estar al PNAE entre els dies 25 i 27, amb pluja... Però no m'enpanadeixo, també van pasar grups de grues.
    I en el delta del Llobregat han arrivat unes 300 gavines corses percriar allà, ja porten uns 3 anys crian.
    Cuidet i segeix amb el blog!!!

    ResponElimina
  2. Gràcies! La veritat és que sí que vaig tenir molta sort...sobretot amb el fraret! Aquesta setmana tornaré a anar als aiguamolls, a veure si torno a veure alguna espècie interessant! M'agradaria anar al Llobregat a veure les corses, a veure si algun dia puc.

    ResponElimina